Dysleksja rozwojowa czyli specyficzne trudności w nauce czytania i pisania (ICD-10 R48) - zaburzenie manifestujące się trudnościami w nauce czytania i pisania, stosując standardowe metody nauczania, inteligencji na poziomie co najmniej przeciętnym i sprzyjających warunków społeczno-kulturowych.
//Źródło Wikipedia
Dysortografia - specyficzne zaburzenie w nauce pisania, objawiające się popełnianiem błędów ortograficznych pomimo znajomości zasad pisowni i odpowiedniej motywacji do poprawnego pisania. Dysortografia może być korygowana, jednak całkowite ustąpienie objawów występuje bardzo rzadko.
//Źródło Wikipedia
Ostatnio zauważyłem grono towarzyszy tłumaczących się dysleksją gdyż tak naprawdę nie wiedzą co to jest
Dyslektyk - osoba mająca problemy w nauce pisowni
Dysortograf - osoba znająca zasady pisowni ale popełniająca błędy
czyli osoba posiadająca dysortografie wie,że trzeba napisać "król" lecz napisze "krul"
więc osoby tłumaczące się dysleksją tak naprawdę,albo nie wiedzą z czym mają problemy albo są leniwe i nie chce im się pisać poprawnie.
Dobra więc mam taką małą prośbę dla osób które nie potrafią bądź mają problemy z poprawną pisownią
1) http://so.pwn.pl/ - zaglądajcie tu
2) Bądź cały tekst skopiujcie do wordpada i tam wam błędy podkreśli są to 2 sekundy,a unikniecie poniżenia i wyśmiania z powodu waszych psuedo problemów.
Nie polecę wam FireFoxa ponieważ wiem,że jesteście aż tak leniwi ,że nawet nie ściągniecie sobie tej przeglądarki.
Od teraz oczywiście jeśli Piotrek się zgodzi będą usuwane posty z błędami.
W regulaminie jest napisane "Przed wysłaniem wiadomości sprawdź pisownie"
ja jestem dyslektykiem mam papier na to hehe checie moge z skanowac ale tutaj ludzie pisze o swoich problemach i uczuciach pod wplywem emocji wtedy nikt nie mysli o pisowni porpawnej rozumiecie ....... ale jak uwarzacie ja nie widze jakis WIELKICH błędów a ciezko caly caly czas myslec o pisowni przynajmniej dla mnie podrawiam F
ale jak uwarzacie ja nie widze jakis WIELKICH błędów a ciezko caly caly czas myslec o pisowni przynajmniej dla mnie podrawiam F
właśnie ciężko wam myśleć o pisowni ,a pomyślcie czy przyjemnie się czyta to co wy napiszecie? Jesteście leniwi więc dlatego weźcie wasz zasrany post skopiujcie do worda i tam poprawcie błędy.
ja jestem dyslektykiem mam papier na to hehe checie moge z skanowac ale tutaj ludzie pisze o swoich problemach i uczuciach pod wplywem emocji wtedy nikt nie mysli o pisowni porpawnej rozumiecie ....... ale jak uwarzacie ja nie widze jakis WIELKICH błędów a ciezko caly caly czas myslec o pisowni przynajmniej dla mnie podrawiam F
Najlatwiej powiedziec jestem dyslektykiem i nie umiem pisac.
Grubas tez zawsze powie, jestem chory i nic nie da ze nie bede jadl tych 10 hamburgerow dziennie.
Znam kilka osob, ktore tez sa dys. i o ile przez jakis czas pisaly z bledami, nauczyly sie w miare poprawnie pisac. Wiadomo, czasami zdarzy im sie literowka ale to juz bardzo sporadycznie. A co jak co, ja wyznaje zasade, jak nie umiesz pisac to nie pisz.
Szczyt szczytow, czyli 1 krotki dialog, ktory zapamietalem do dzisiaj (a bylo to z 7 lat temu).
[ja] co jest ?
[on] pomusz mi bo tam jest duszy pajonk
[ja] zabij go slownikiem
[on] o muj borze jestem dyslektykiem
Od tamtej pory nie gadam z takimi ludzmi.
Skoro masz takie podejscie do tego i nic z tym nie robisz, to gwarantuje Ci 1 rzecz.
Albo zalozysz w przyszlosci wlasna firme.. albo bedziesz kopal rowy - tam nie musisz umiec pisac, ani nawet mowic. Bo nikt nie przyjmie do porzadnej pracy biurowej kogos, kto raz ze nie pracuje nad samym soba.. a dwa ze nie draznia go jego wlasne bledy.. gdyz ma papierek.
Bez urazy, ale jak ktos mi wali bledem za bledem i po chwili dodaje ze on nie umie pisac inaczej bo ma swistek to moge stwierdzic 3 rzeczy:
- nigdy nie bedziemy miec tematow do rozmowy
- nie jest za wiele warty
- ogolnie IQ ponizej przecietnej
Przykre ? Prawdziwe, zycie.
_________________ Jeśli chciałabyś być niegrzeczna
To przestań gadać i bądź, bo nie przeszkadza mi on,
Jeśli chciałabyś być niegrzeczna
Masz jedną noc a z nim buduj związek, garaż i dom,
A jeśli chciałabyś być niegrzeczna
Poprowadź teraz między uda swoją dłonią moją dłoń..
Najlatwiej powiedziec jestem dyslektykiem i nie umiem pisac.
Grubas tez zawsze powie, jestem chory i nic nie da ze nie bede jadl tych 10 hamburgerow dziennie.
Znam kilka osob, ktore tez sa dys. i o ile przez jakis czas pisaly z bledami, nauczyly sie w miare poprawnie pisac. Wiadomo, czasami zdarzy im sie literowka ale to juz bardzo sporadycznie. A co jak co, ja wyznaje zasade, jak nie umiesz pisac to nie pisz.
Szczyt szczytow, czyli 1 krotki dialog, ktory zapamietalem do dzisiaj (a bylo to z 7 lat temu).
[ja] co jest ?
[on] pomusz mi bo tam jest duszy pajonk
[ja] zabij go slownikiem
[on] o muj borze jestem dyslektykiem
Od tamtej pory nie gadam z takimi ludzmi.
Skoro masz takie podejscie do tego i nic z tym nie robisz, to gwarantuje Ci 1 rzecz.
Albo zalozysz w przyszlosci wlasna firme.. albo bedziesz kopal rowy - tam nie musisz umiec pisac, ani nawet mowic. Bo nikt nie przyjmie do porzadnej pracy biurowej kogos, kto raz ze nie pracuje nad samym soba.. a dwa ze nie draznia go jego wlasne bledy.. gdyz ma papierek.
Bez urazy, ale jak ktos mi wali bledem za bledem i po chwili dodaje ze on nie umie pisac inaczej bo ma swistek to moge stwierdzic 3 rzeczy:
- nigdy nie bedziemy miec tematow do rozmowy
- nie jest za wiele warty
- ogolnie IQ ponizej przecietnej
Przykre ? Prawdziwe, zycie.
i przemówił nasz inteligentny wódz...
_________________ "Nie trać czasu dla kogoś, kto go dla Ciebie nie ma..."
A ja też jestem dyslektykiem, chociaż w innym kierunku. Nie potrafię stosować zasad ortografii. Ktoś mi każe zapisać jakieś słówko, które pierwszy raz słyszę, w dodatku w stylu "gżegżółka", ja bardzo rzadko zapisuję je poprawnie. Jak zobaczę, to po prostu zapamiętuję jak się pisze. Moja sugestia jest taka, żeby więcej czytać - naprawdę pomaga. I nie mówię tu już o książkach, wystarczą komiksy. I później mniejsze zakłopotanie jest, gdy coś się pisze do dziewczyny... [;
Ja w drugiej klasie podstawówki napisałem na dyktandzie czy jak to się nazywało słowo już jako "iórz". Autentyczny przypadek. Kwestie były takie, że nie rozróżniałem kiedy jest i a kiedy j. ;]
Teraz natomiast mało kiedy robię jakikolwiek tym bardziej na forum z podkreślaczem błędów.
_________________ Jeśli chciałabyś być niegrzeczna
To przestań gadać i bądź, bo nie przeszkadza mi on,
Jeśli chciałabyś być niegrzeczna
Masz jedną noc a z nim buduj związek, garaż i dom,
A jeśli chciałabyś być niegrzeczna
Poprowadź teraz między uda swoją dłonią moją dłoń..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum