Dobra książka ,pełni dla mnie role wstępu do wielkiej książki zwanej seduction ;]
Pokazuje podstawy ,wymienia także liczne godne uwagi tytuły -wszystko to zgrabnie wplecione w niezłą historie
_________________ Dwa kroki do przodu i jeden krok w tył...
Pomógł: 28 razy Informacje: Wiek: 21 Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 343 Skąd: Pokaz na mapie
Profil:
Wysłany: 2009-06-05, 23:53
Inne to są zazwyczaj poradniki, a Gra jest książką fabularną, co stawia ją ponad wszystkie inne w tej tematyce moim zdaniem. Jedyny mankament to fakt, że nie wszystko jest tam wyjaśnione(ludzie muszą na czymś zarabiać). Jak chce się jakąś technikę dokładniej obadać, to już trzeba w sieci pogrzebać.
Korzystając z wakacyjnego luzu zapoznałem się wreszcie z "Grą." Muszę przyznać, że zaskoczyła mnie pod wieloma względami. Spodziewałem się bardziej czegoś w stylu poradnika ilustrowanego konkretnymi sytuacjami z "pastwiska" Style, Mysterego i całej bandy, tymczasem dzieło Straussa okazało się całkiem przyzwoicie skonstruowaną i poczytną książką.
Największym zaskoczeniem były dla mnie doskonale sporządzone kreacje postaci, które posiadały psychologiczną głębię. Najlepszym przykładem są tu niekochany i uzależniony od oznak zainteresowania Mystery i robotyczny, analizujący każdy ruch Style'a Tyler Durden. Niesamowita była również ewolucja narratora i głównego bohatera "Gry", jego wchodzenie na kolejne etapy podrywu i późniejszy proces uświadamiania sobie próżności i bezuczuciowości zaserwowanych mu przez S-mistrzów metod. Tak więc książka Straussa to już nie tylko prosty obraz półświatka współczesnych uwodzicieli, ale swoista refleksja na temat życia, miłości, celów, do których się dąży.
Wydaje mi się, że traktowanie "Gry" jako abecadła, elementarzu, biblii podrywania jest nieuzasadnione, gdyż używane przez S-mstrzów metody nie są dokładnie doprecyzowane. Jednak nawet gdyby były, absolutnie nie popierałbym używania tych wszystkich sekwencji, grepsów i innych chwytów, gdyż prowadzi to do zostania beznamiętnym robotem towarzyskim, maszyną do zdobywania numerów i niszczenia piękna relacji damsko męskich. Zachwycanie się tą książką tylko z powodów takich jak: sześcian, ewolucyjny zjazd na pobocze, test najlepszej przyjaciółki jest absurdalne i świadczy o niezrozumienie intencji autora. Ja "Grę" traktuję raczej jako pewne ostrzeżenie przed zatraceniem siebie.
Podsumowując, bardzo przyjemna lektura, ciekawie napisana, niestandardowa. Lektura również z pewnością w pewnej mierze pomocna. Chociaż muszę przyznać, że i bez tej książkowej wiedzy od pół roku jestem z cudowną HB9 - obyło się bez grepsów, chwytów, dowodu społecznego, neutralfizacji i innych wyrafinowanych technik. Pewność siebie, inwencja i spontaniczność wystarczyły. Poderwałem, będąc sobą. Zrobiłem to, do czego Style potrzebował tysięcy numerów i dziesiątek przelecianych, pustych lasek. Ale jemu też się udało odzyskać siebie i stworzyć związek, w której dominującą osobą był Neil Strauss, a nie Style. I to jest chyba w tej książce najpiękniejsze
Po pierwsze Witam wszystkich, jako że jestem nowy na tym forum.
Chciałem zapytać czy ktoś nie posiada może ebooka choćby i w wersji angielskiej z właściwą kontynuacją "Gry" czyli książkę "Zasady Gry", również napisaną przez Neila Straussa?
Pomógł: 28 razy Informacje: Wiek: 21 Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 343 Skąd: Pokaz na mapie
Profil:
Wysłany: 2009-07-07, 21:52
Zasady gry to bardziej poradnik, niż kontynuacja poprzedniej książki Style'a. Jest tam właśnie o samorozwoju i nabywaniu pewności siebie, czyli w sumie wszystko co masz tutaj na forum. Ten 30 dniowy kurs opisany w tej pozycji.... mam wrażenie, że chodzi o Demonic Confidence i to też masz na forum.
Informacje: Wiek: 17 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 5
Profil:
Wysłany: 2009-07-13, 00:03
El_Nino napisał/a:
Po pierwsze Witam wszystkich, jako że jestem nowy na tym forum.
Chciałem zapytać czy ktoś nie posiada może ebooka choćby i w wersji angielskiej z właściwą kontynuacją "Gry" czyli książkę "Zasady Gry", również napisaną przez Neila Straussa?
Wiem może ktoś gdzie można nabyć tę książkę? Szukałem tj. "Empik" lub inne sklepy z książkami, ale niestety nic nie znalazłem. Natomiast w internecie udało mi się znaleźć pewien e - book, lecz on posiada wiele błędów, luk i uchybień. Zresztą jestem zwolennikiem czytania liter wytłuszczonych na papierze, ponieważ od długiego spędzania czasu przy komputerze strasznie meczą mi się oczy, a potem bolą. Jeśli ktoś wiedziałby co nieco na temat możliwości kupienia tej, jakże wyśmienitej książki byłbym dozgonnie ( ) wdzięczny gdyby mnie poinformował. Tutaj w temacie, lub żeby uniknąć spamu na PW.
Sprawdziłem połowę księgarni w internecie kończąc na allegro i znajdując jedną w trakcie licytacji za ~80zł Proponuje e-booka. Książka świetna, ale nie za ~100zeta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum