ZANIM ZAPYTASZ: ARTYKUŁY UNCLE UWOSZUKAJBLOG UNCLE UWODOWNLOAD

Forum Sztuka Uwodzenia Strona Główna

Przesunięty przez: Flutter
2010-07-15, 02:23
"Wyjadacze" prodżekt
Autor Wiadomość
smiler 
krejzol ;P

Informacje:

Profil:
Imię: Niecodzień
Mój Field Raport: 1156
Mój Dziennik: 788
Wysłany: 2010-07-14, 13:20   "Wyjadacze" prodżekt

Witam wszystkich serdecznie ;) !

Ostatnio czytając wiele postów na tym forum wpadł mi do głowy pewien pomysł. Pomyślałem o tym czy nie warto byłoby zaryzykować napisania wspólnego dziennika samodoskonalenia, który byłby redagowany przez "wyjadaczy", czyli ludzi, którzy w jakiś sposób są darzeni na tym forum szacunkiem i poważaniem.

Mamy ponad 4500 zarejestrowanych użytkowników, aktywnych jest bardzo nieliczny procent, ale wierzę w to, że to forum jest czytane przez tzw. "duchy", czyli ludzi, którzy po prostu nic nie piszą, a jedynie czerpią stąd wiedzę/rozrywkę. Spośród tych wszystkich ludzi na pewno znaleźliby się tacy, którzy są pełni zapału do działania, a nie do wojaczki na klawiaturze i o nich warto walczyć.

Jest na tym forum wiele myśli, które są naprawdę mocne i trafiające w konkretne tony. Są super-fajne dzienniki, które czyta się z przyjemnością i są ludzie, którzy w mgnieniu oka potrafią pokazać zupełnie inny punkt widzenia na pewne sprawy. Ale są też i pierdoły pisane przez idiotów, z którymi moderacja musi się użerać (pozdrawiam :P !). Są dzienniki, które obiecują "wielkie zmiany" i kończą się na kilku wpisach i ludzie, którzy są po prostu niereformowalni. Niestety, ale te pierwsze myśli i ludzie zazwyczaj giną w odmętach tych drugich.

Wiele ciekawych kwestii (i postów) jest strasznie rozproszonych. Ktoś kto czyta forum na bieżąco może mieć problemy, żeby się w tym połapać, a co dopiero ludzie, którzy są "z zewnątrz" - ledwo co się zarejestrowali, zaczynają, są wspomnianymi "duchami"? Jest tu wiele materiału... wiele interesującego materiału, ale do tej pory nie pojawiła się inicjatywa, która sprawiłaby, że nabrałoby to jakiegoś kształtu i w okrzesanej formie wypłynęło na wody.

Co wy na to, żeby stworzyć taki właśnie "dziennik samodoskonalenia", w którym byłyby po kolei poruszane konkretne kwestie? "Wyjadacze" pisaliby swoje zdanie, wklejaliby cytaty swoich (i nie tylko) postów (może dałoby się zrobić wyjątek i pozwolić konkretnym osobom wklejać linki do stron www?). Starsi i doświadczeni służyliby radami młodszym. Na początku mógłby powstać trochę śmietnik i chaos (lecz nie byłby to dziennik na zasadzie "wasze problemy", bo od tego jest odpowiedni dział), ale byłby to rewelacyjny start do tego, żeby z czegoś takiego zrobić internetową publikację np. w formie ebooka, albo w jakiś sposób podsumować to forum.

Czekam na wasze opinie. Dyskusja może być bardzo owocna i może pomóc w ewentualnym wyborze drogi takiego dziennika. Jak wy to widzicie? Czy to ma sens? Jeśli nie - dlaczego? Jeśli tak - dlaczego?

Pozdro,
S 8-) !

PS
Jak tylko uporalibyśmy się z wymienionymi wyżej kwestiami to na dobry początek proponowałbym wziąć w obroty takie zagadnienia jak (ale to przyszłość dopiero):
1. Definicja uwodzenia.
2. Opis początków przygody z uwodzeniem (z naciskiem na wskazówki dla początkujących).
3. Jak uwodzenie wpłynęło/wpływa na moje życie?

chez 

Informacje:

Profil:
Imię: Artur
Mój Dziennik: 1597
Wysłany: 2010-07-14, 13:39   

Jak dla mnie to może być :-)

Więc możesz "pozbierać z forum" to co uważasz za słuszne i dobre i wkleić tutaj. Wtedy też byśmy dawali komentarze czy to jest słuszne czy nie i później jakby ktoś coś jeszcze znalazł to na bieżąco by się dokładało.
Ostatnio zmieniony przez chez 2010-07-14, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

Mmefisto 
Wzrokowiec x)

Informacje:

Profil:
Ulubiony Opener: 48
Wysłany: 2010-07-14, 13:39   

Nie zaliczam się do wyjadaczy (jeszcze) :P ale chętnie poczytam i myśle, że to dobry pomysł.

Przez śmiercią masz przed oczami film z całego życia...
Mój będzie tak długi, że nigdy nie umrę :) Mmefistoteles

smiler 
krejzol ;P

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-14, 14:48   

Mnie nie chodzi o to, żeby zrobić z tego tematu jakiś karykaturalny zbiór wszystkiego co do tej pory było, chez :) . Nie podejmę się pracy "porządkowego" tego forum, bo po prostu nie dam rady. Ja mogę ofiarować siebie i swoje przemyślenia i tego też bym oczekiwał od innych. Nie chodzi mi o to, żeby robić jakąś alternatywną wersję mojego dziennika, ale żeby powstało coś nowego, coś świeżego ;) .

St.Anger 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-14, 16:47   

Także chętnie poczytam taki wielki dziennik :) .Sądzę, że będzie z tego świetna kopalnia 8-)

insane891 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-14, 20:03   

Chętnie się włączę w pracę nad tym projektem:)

Flutter 
Pick Up Artist

Informacje:

Profil:
Imię: Leszek
Mój Field Raport: 655
Mój Dziennik: 1347
Wysłany: 2010-07-15, 02:22   

Kolejny projekt z zakładek typu "fajnie wszyscy się napalimy i nic nie zrobimy".

Podryw to gra dla ludzi.

Bycie PUA to nie wyuczone regułki i teksty. Bycie PUA to lifestyle!

Flutter - This is what i am doing to womens.

smiler 
krejzol ;P

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-15, 09:19   

Jak to nic nie zrobimy? Damy radę :) !

Uważam, że podstawą do wyjścia powinny być teksty, które byłyby w miarę krótkie, ale konkretne. Bez jakiegoś monstrualnego rozwodzenia, ot taki opis i trochę dywagacji. Jeśli będziemy pisać na dany JEDEN temat zanim przejdziemy do następnego to zrobi się fajnie, bo ludzie zaczną się nawzajem cytować, wkleją jakieś fajne linki, opiszą jak to wygląda u nich, młodzi użytkownicy zaczną zadawać pytania i wszyscy się nawzajem zmotywują.

Kwestia zagadkowa to to kto będzie pisał? Można powiedzieć, że 3 osoby są chętne, ale to i tak mało jak na 4500 zarejestrowanych użytkowników!

Chciałem się zapytać ludzi, którzy braliby udział w pisaniu tych tekstów czy nie odpowiadałaby im forma "konkursowa"? Już tłumaczę - kiedyś rysowałem komiksy i brałem udział w takich bitwach komiksowych. Podawany był temat komiksu i wszyscy rysowali, a konkretnego dnia wrzucali swoje prezentacje i ludzie ich oceniali (dla ciekawskich - jeden raz wygrałem battle pt. "pokemon" taką oto produkcją - klik :P ). Możemy sobie darować ocenianie, ale moglibyśmy to rozegrać na zasadzie, że np. w poniedziałek pada temat dyskusji (niech będą to te "moje początki") i mamy tydzień na napisanie, a w niedzielę wrzucamy i czytamy co inni naskrobali. Jeśli uznamy, że temat jest wyczerpany to wiśta w kolejne.

Pytanie tylko do moderacji - co z tymi linkami? Bo na forum odpada, ale czy dla tego materiału nie dałoby się zrobić wyjątku?

A! I moglibyśmy również z tego tematu zrobić temat "okołotematowy", żeby w samym dzienniku nie robić burdelu organizacyjnego.

pierwszy 

Informacje:

Profil:
Mój Dziennik: 3740
Wysłany: 2010-07-15, 09:33   

Pomysł bardzo dobry i uważam, że wiele można się z niego nauczyć. Tylko jedno pytanie od nośnie duchów. Czy nie lepiej byłoby wprowadzić jakieś ograniczenia dla tych ludzi w sensie utworzyć dział do którego będą mogli zaglądać ludzie, którzy napiszą odpowiednią ilość postów?

Parch 

Informacje:

Profil:
Ostrzeżeń: [1]
Wysłany: 2010-07-15, 10:32   

sama koncepcja odpowiadała by mi, myślę ze znalazłbym kilka godzin w tygodniu na rozkminy i przygotowanie się. Tyle że, jak zawsze problem w szczegółach. Ten dziennik, moglibyśmy przykleić do każdego z działów...? Swoją drogą to do kogo byśmy kierowali te rozmyślenia? do dojrzalszych i poważnych ludzi..? młodych chłopców? W jakich odbiorców celujemy?

zorro 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-15, 20:18   

pierwszy napisał/a:
Pomysł bardzo dobry i uważam, że wiele można się z niego nauczyć. Tylko jedno pytanie od nośnie duchów. Czy nie lepiej byłoby wprowadzić jakieś ograniczenia dla tych ludzi w sensie utworzyć dział do którego będą mogli zaglądać ludzie, którzy napiszą odpowiednią ilość postów?

A czemu miałoby to służyć?

Projekt mi się podoba, uwielbiam czytać takie rozkminy :D

hint87 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-15, 22:58   

smiler napisał/a:
Możemy sobie darować ocenianie, ale moglibyśmy to rozegrać na zasadzie, że np. w poniedziałek pada temat dyskusji (niech będą to te "moje początki") i mamy tydzień na napisanie, a w niedzielę wrzucamy i czytamy co inni naskrobali. Jeśli uznamy, że temat jest wyczerpany to wiśta w kolejne.

Dla mnie ok, jak będę miał coś ciekawe do przekazania to się dołączę.

Sugarbabe 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-16, 00:28   

Flutter napisał/a:
Kolejny projekt z zakładek typu "fajnie wszyscy się napalimy i nic nie zrobimy".

Pan "w połowie szklanka pusta"?:D
Nie skreślajmy na wstępie czegoś, co jeszcze nawet nie zdążyło ruszyć :D
Jak nie ruszy to wtedy i ja sobie pofolguje i pokuszę się o pesymizm :D

smiler, pomysł mi się w sumie podoba :D
mam nadzieję, że jednak ruszy... z chęcią też coś skrobnę od czasu do czasu, jesli w ogóle będą takie tematy, w których będę miała coś do powiedzenia.

smiler napisał/a:
Chciałem się zapytać ludzi, którzy braliby udział w pisaniu tych tekstów czy nie odpowiadałaby im forma "konkursowa"?

smiler, a po co wprowadzać atmosferę rywalizacji? to w perspektywie dłuższego czasu może się nawet okazać demotywujące... Ja przynajmiej nie potrzebuję takiego bodźca. Wychodzę z założenia, że jeśli ktoś już coś napisze to zrobi to na poziomie. Jesli nie, to w końcu od czegoś mamy tu miłą moderację :D
Wydaje mi się, że tu raczej należy starać się o współpracę niż o budowanie atmosfery rywalizacji :)
Ale to mój punkt widzenia. Niech reszta się wypowie.

zorro napisał/a:
uwielbiam czytać takie rozkminy :D
:D
ja też :D

Tylko jedna oczywista sugestia: im mniej przygotowań do tego projektu i im mniej zbędnych ustaleń tym lepiej...

Życzę powodzenia! :D
Sugar

smiler 
krejzol ;P

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-16, 06:21   

Elo brygada ;) !

Słowo "konkurs" zostało użyte niewłaściwie. Wychodzę z tego samego założenia co ty, Szugarku :) .

A w związku z tym, że pomysł jest w miarę ok to proponuję przechodzić już do wspomnianych konkretów, oto moje propozycje:

1. Wybieramy jakieś zagadnienie i piszemy tylko na ten temat.
2. Piszemy dla ludzi, którzy chcą zacząć przygodę z uwodzeniem, są w jej trakcie i są wyjadaczami (wszyscy uczą się od wszystkich).
3. Po wybraniu tematu mamy tydzień na wspomnianą "rozkminę", a potem wrzucamy teksty.
4. Następnie, do momentu wyczerpania tematu (kiedy uznamy za słuszne) dyskutujemy, potem wybieramy kolejny temat (ale bez presji, żeby było fajnie, a nie "na siłę").
4. Ten temat traktujmy jako temat techniczny.

Na razie to dla mnie takie trochę sztywne jest, ale wierzę w to, że konwencja zmieni się jak już coś ruszy. Stąd chciałbym spytać Was jaki temat na początek, żeby przeprowadzić taki mini pilotaż.

A teraz uciekam na... Grunwald (tak, musiałem się pochwalić :D ).

cerrata 
You! Stop bitchin'

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-16, 19:55   

smiler napisał/a:
3. Po wybraniu tematu mamy tydzień na wspomnianą "rozkminę", a potem wrzucamy teksty.

I like it
bałam się bałaganu :P

Temat można przykleić gdzieś żeby był zawsze widoczny ;)
Mam nadzieję, że zepniecie poślady i zrobicie TO :D

słitaśne buziaczki :*

Odpowiedz do tematu